O sezonskim alergijama...

ALERGIJE UZIMAJU MAHA

Povećana koncentracija polena u zraku izaziva probleme

Suhi kašalj, otežano disanje koje može dovesti do gušenja, začepljen nos, kijanje, suzenje očiju, svrab i osipi po kozi, umor, nesanica, najčešći su simptomi sezonskih alergija na polene od kojih, prema medicinskim statistikama, pati svaki treći bolesnik.

Upozorava se i na tendenciju daljnjeg porasta tog broja, posebno među mladima, a razloge treba tražiti u sve višim temperaturama vazduha, jer se, zbog efekta staklenika, sezona cvetanja biljaka i rasta korova produzava , pa se povećava i koncentracija polena u vazduhu

Teško je govoriti o preciznim brojkama, ali među obolelima najviše ih je kojima smetaju poleni trava i korova, a tek potom onih koji zdravstvenih problema imaju zbog polena stabala. Sve veći je broj i alergija na ambroziju, među korovima je najzastupljenija crkvina, a među stablima čempres i maslina.

U podrucju Bokokotorskog zaliva najcešći alergeni su drijenak, trave, maslina, te i čempresi.

Najzastupljeniji korov DRIJENAK (Parietaria officinalis ) poznatija kao VRIJESAK, CRKVINA , biljka iz porodice kopriva, cija sezona polinacije je od aprila do oktobra.

Slijede zimzelena drveća čempres i crni bor, ciji poleni su ``aktivni``u februaru i martu.

I polen masline djeluje kad ga najmanje ocekujemo ( april - jun) pa su alergičari zapravo ugroženi sve do početka sezone kupanja

Ambrozija, najpoznatiji alergen korova sjevernih predjela se odnedavno raširila i po priobalju gdje je stigla zajedno s drvima koja su se dovozila na gradilista i zapustena naselja.

Ovih dana ( 9- 11 maj 2012) koncentracija polena stabala, trava i korova u vazduhu je umjerena .( Podatak za nase podrucje se moze naci na mjernoj stanici ZZJZ Dubrovnik)

Najzastupljeniji su poleni trave macji repak ( Phleum pratense), korova Parietaria officinalis ( durijenak, vijosnica , crkvina) i stabla masline ( Oliva off)

 

U prilogu postavljamo nekoliko slika vrlo alergogenog korova vijosnice - Parietaria off . koju ovih dana mozemo videti u vecini nasih dvorista, pored puteva, na ulicama i oko zgrada.

KOROV - drijenak (Parietaria off.)

Travu macji repak cesto imamo u svom vidokrugu a slikom podsecamo da ma koliko da je i simpaticna , ne zaboravimo da je ona uzrok veceg postotka hitnih medicinskih dolazaka u ambulantu na lecenje i laboratorijsku dijagnostiku.

 TRAVA- macji repak ( Phleum pratense)

 

 

 

 

Neke nase ( alergogene) biljke

Troskot Ljulj Vlasnjaca

Maslina ( Olea europea)

Do sada cesto izvodjen prick ili intradermalni test na inhalatorne alergene ( polene, grinje, plijesni , kucna prasina i dr ) sve vise se zamenjuje tzv ``in vitro`` testovima – kojima se u krvi ( odnosno u serumu ) obolelog odredjuje koncentracija antitela specificnih za odredjeni alergen. Ovih dana to su poleni macjeg repka, crkvine i masline a neretko nas iznenade i neki drugi poleni ( loboda, breza, trputac- bokvica i dr)

Prednost ovih testova je sto su bezbedni za pacijenta, vrlo pouzdani i mogu da se urade za kratko vreme.

Dobro ih je raditi bas ovih dana kada su koncentracije polena u vazduhu u laganom porastu a tegobe pacijenata sve izrazitije a tih dana se prick testovi na kozi ne mogu raditi.

Kada je riječ o alergijskim bolestima vazno je otkriti ih u najranijoj dobi, među našim pacijentima su i sasvim mala djeca, ali i tinejdžeri, koji su u ranoj dobi počeli s terapijama. Treba znati da su rinitis i astma bolesti koje se prate, i čim dijagnosticiramo jednu od njih, tražimo i drugu.

U poslednje vrijeme cesto vrlo izrazeni , uporni ili neobicni prolazni osipi na kozi osoba sklonih alergiji zahtevaju brzu i tacnu dijagnostiku koju tada mozemo da uradimo samo upotrebom testa koje zovemo - Specificni IgE u serumu

a koji se svakodnevno moze uraditi u biohemijskoj laboratoriji nase ustanove

 

SAVJETI ZA OSOBE ALERGIČNE NA POLEN:

Ako je koncentracija polena na koju ste alergični umjerena ili visoka, izbjegavajte izlazak za sunčanog i vjetrovitog vremena između 12 i 18 sati.

Ako ipak morate boraviti na otvorenome, nakon povratka kući, operite ruke, otuširajte se, operite kosu, te presvucite odjeću kako biste spriječili unošenje polena u prostor gdje boravite.

Ako ste u mogućnosti, najbolje je boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Uzimajte redovno terapiju propisanu od ljekara.

Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše, jer su tada koncentracije poena u zraku najniže.

Izbegavajte da koristite voce i povrce koje je ukrsteno reaktivno sa polenima na koje ste alergicni .

 

Tekst priredila

Mr sci Petrovic dr Dusanka

kontakt: info@bolnica-meljine.me

 

 

 

 

 

Website Security Test